Головний зміст

gold vsapravda info d7f3aНещодавнє безпрецедентне рішення ЄСПЛ у справі «Бурмич та інші проти України» констатувало системну проблему щодо невиконання в Україні рішень національних судів.

 

 

      

 

 

   Стосовно проблемних питань судового контролю за виконанням судових рішень розповіла заступник Голови ВССУ Марина Червинська

 

Виконання судових рішень є невід’ємною складовою цивільного процесу та запорукою реалізації особою права на судовий захист. У зв’язку з цим невиконання судового рішення, яке набрало законної сили, становить порушення права на справедливий суд, гарантованого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

Незважаючи на те, що констатована у відповідних рішеннях ЄСПЛ проблема систематичного невиконання рішень національних судів не лежить у площині судового контролю за їх виконанням, ефективне вжиття заходів такого контролю на сьогодні є вкрай актуальним як одного із засобів юридичного захисту сторін виконавчого провадження. Водночас результати аналізу відповідної судової практики свідчать про наявність проблем як у реалізації судами контролю за виконанням судових рішень, так і в дотриманні при цьому прав та балансу інтересів сторін виконавчого провадження.

 

Зазначена проблема обумовлена багатьма чинниками, зокрема, недосконалістю законодавчого регулювання, відсутністю взаємодії судів з органами Державної виконавчої служби, недобросовісністю сторін виконавчого провадження тощо.

 

Їх вирішення потребує як вжиття заходів законодавчого характеру, так і заходів, спрямованих на вдосконалення існуючої судової практики та забезпечення ефективної діяльності органів Державної виконавчої служби.