Головний зміст

vsuВерховний Суд України в постанові від 1 листопада 2017 року по справі №6-3082цс16 висловив свою правову позицію щодо права особи, яка подала апеляційну скаргу, усунути її недоліки.

 

 

 

 

 

 

Законодавець не покладає на суд апеляційної інстанції обов'язок повторно винести ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху в разі повернення листа з таким рішенням в зв'язку з закінченням терміну зберігання.

 

У той же час термін зберігання поштового відправлення в один місяць дає можливість особі, яка подала апеляційну скаргу, вжити заходів для отримання відправлення і ознайомлення з таким рішенням протягом цього терміну.

 

При цьому зазначені процесуальні правові приписи не позбавляють суд апеляційної інстанції права в разі повернення листа до постанови про залишення апеляційної скарги без руху у зв'язку із закінченням терміну його зберігання винести рішення, яким продовжити термін для усунення недоліків апеляційної скарги, направивши одночасно попередню постанову.

 

Це можливо в тому випадку, якщо суд апеляційної інстанції на підставі матеріалів справи та апеляційної скарги встановить, що особа, яка її подала, в силу свого похилого віку, фізичних вад, проживання в сільській або гірській місцевості і т.д., відчуває труднощі в отриманні поштової кореспонденції.