Головний зміст

ArticleImage 121402Журналісти та ЗМІ завжди знаходяться у вирі подій, висвітлюючи для суспільства те, що дійсно важливо знати. Проте досить часто особи, які не бажають подібного висвітлення, посягають на безпеку працівників ЗМІ. Тому належний захист безпеки журналістів повинен бути забезпечений державою.

 

 

 

Верховний Суд України опублікував збірник документів Ради Європи «Безпека журналістів».

 

Документи розроблені для вирішення складного проблемного завдання – гарантувати ефективний захист журналістики і безпеку журналістів та інших працівників ЗМІ.

 

Вказівки згруповано за чотирма напрямками: запобігання, захист, досудове розслідування й судовий розгляд (з особливим наголосом на безкарності) та інформування, навчання й підвищення загального рівня обізнаності. За кожним із напрямків запропоновано детальні вказівки щодо того, як виконувати відповідні зобов’язання, до яких належать правові, адміністративні й практичні заходи.

 

Будь-хто, причетний до вбивств, нападів чи жорстокого поводження із журналістами та іншими працівниками ЗМІ, повинен відразу бути притягнутий до відповідальності. Розслідування таких злочинів і судове переслідування винних повинне відповідати загальним вимогам. Якщо винні не відповідають за свої злочини, може постати атмосфера безкарності, яка вимагає конкретних планів дій.

 

В збірнику зазначається, що держави-члени відповідних міжнародних документів зобов’язані вживати заходів, що необхідні для притягнення до відповідальності всіх осіб, які скоїли злочини проти журналістів та інших представників ЗМІ, незалежно від того, ким вони є – державними службовцями чи кимось іншим. У досудовому розслідуванні та судовому розгляді необхідно встановити всі можливі– дійсній потенційні – ролі у цих злочинах, зокрема, замовників, організаторів, виконавців та співучасників, а також визначити кримінальну відповідальність, яка випливає, відповідно, із їхніх діянь.

 

Збірник розміщено за посиланням.