Головний зміст

VSU 150313Верховний Суд України в постанові від 8 листопада 2017 року по справі №6-2891цс16 висловив свою правову позицію щодо правил переривання перебігу позовної давності відповідно до положень статті 264 ЦК України.

 

 

 

 

 

Відповідно до статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, передбачених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

 

Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог закону, інших правових актів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту.

 

В силу статті 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

 

За змістом частини першої статті 261 ЦК України перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. Тобто позовна давність застосовується тільки при наявності порушеного права людини.

 

Відповідно до частин першої, третьої статті 264 ЦК України перебіг позовної давності переривається у зв'язку з вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку; після переривання перебіг позовної давності починається заново.

 

Правила переривання перебігу позовної давності застосовуються судом незалежно від наявності або відсутності відповідного клопотання сторін у справі, якщо в останніх є докази, що підтверджують факт такого переривання.

 

До дій, що свідчить про визнання боргу або іншого обов'язку, можуть з урахуванням конкретних обставин справи належати, зокрема, часткова сплата боржником або за його згодою іншою особою основного боргу і / або сум санкцій.

 

При цьому, якщо виконання зобов'язання передбачалося частинами або у вигляді періодичних платежів і боржник здійснив дії, які свідчать про визнання лише певної частини (або періодичного платежу), то такі дії не можуть бути підставою для переривання перебігу позовної давності щодо інших (невизнаних) частин платежу.

 

Вчинення боржником дій по виконанню зобов'язання вважається таким, що перериває перебіг позовної давності лише за умови, що такі дії здійснені самим боржником з його згоди або за дорученням уповноваженого на це особи.

 

Не можуть вважатися добровільною погашенням боргу, що перериває перебіг позовної давності, будь-які дії кредитора, спрямовані на погашення заборгованості, в тому числі списання коштів з рахунків боржника без волевиявлення останнього, або без його схвалення.