Головний зміст

VSВерховний Суд захистив право учасника ТОВ на мирне володіння своїм майном (часткою у статутному капіталі ТОВ).

 

 

 

 

 

 

27 лютого 2018 року Верховним Судом прийнято нове рішення за результатами перегляду рішень попередніх інстанцій у справі №918/92/17. З позовом про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників ТОВ звернувся один з учасників. Оспорюваними рішеннями зборів, прийнятими з ініціативи мажоритарного учасника, збільшено статутний капітал ТОВ, у наслідок чого частка позивача зменшилася у 100 разів.

 

Здійснивши аналіз чинного законодавства, яким регулюються корпоративні правовідносини, колегія суддів Касаційного господарського суду (Студенець В.І., Баранець О.М., Вронська Г.О.) акцентувала увагу на такому. Однією з особливостей корпоративних прав є те, що їх виникнення або здійснення залежить від розміру частки учасника у статутному капіталі господарського товариства. Права учасника господарського товариства, які визначені у законі як корпоративні, здійснюються на пропорційних засадах, тобто з урахуванням розміру частки учасника у статутному капіталі товариства.

 

Приймаючи нове рішення, Верховний Суд керувався принципом верховенства права, закріпленим у ч.1 ст.8 Конституції України та у ч.1 ст.11 ГПК України.

 

З огляду на відсутність законодавчого регулювання порядку збільшення статутного капіталу в ТОВ, колегією суддів, відповідно до положень ч.10 ст.11 ГПК України, застосовано аналогію закону, зокрема статті 15 та 27 Закону України «Про акціонері товариства».

 

Крім того, правова позиція Верховного Суду ґрунтується і на положенні ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яким передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Також застосовано рішення Європейського Суду з прав людини у справі "Совтрансавто-Холдинг" проти України від 25.07.2002.

 

З урахуванням здійсненого аналізу законодавства, Верховний Суд дійшов висновку, що надання можливості одному із учасників ТОВ, який володіє часткою, що має вирішальний вплив при прийнятті рішень на загальних зборах товариства, права самостійно збільшувати статутний капітал товариства без врахування на засадах пропорційності часток інших учасників, що фактично призводить до їх зменшення, свідчить про невідповідність таких рішень загальних зборів законодавству, принципу верховенства права та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та відповідно про порушення прав та законних інтересів учасника товариства.

 

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72550977