Головний зміст

minystlukaswБез виконання законних судових рішень реформа судової гілки влади не буде успішною, а українці не матимуть гарантій верховенства права про це повідомив заступник Міністра юстиції Іван Ліщина.

 

 

 

 

 

 

 

За його словами, для України питання невиконання судових рішень є історичною проблемою, яка була висвітлена Європейським судом з прав людини. Рада Європи дуже серйозно ставиться до ситуації, яка визначена у справі «Бурмич та інші проти України», адже й нині пілотне рішення «Іванов та інші проти України» не виконане повністю.

 

Заступник Міністра юстиції додав: Державна казначейська служба виконала у 2013 році 8143 рішень ЄСПЛ, у 2014 – 4000 рішень, у 2015 році – 7468, у 2016 році – 7157 рішень. А вже минулого року за 9 місяців було виконано 30 тисяч рішень, тобто більше, ніж на попередні 4 роки разом.

 

Іван Ліщина наголосив, що Уряд України перебуває у постійному пошуку належного механізму забезпечення виконання рішень Європейського суду з прав людини.

 

«Такий механізм має складатися з 2 елементів – загального подолання проблеми невиконання судових рішень та підмеханізму виконання заяв, які увійшли до рішення у «справі Бурмича», - зазначив заступник Міністра юстиції.

 

Він розповів про низку пропозицій, які вже напрацювали спеціалісти. Серед них:

  • ліквідація законодавчих норм, які вводять мораторій на відчуження майна,
  • збільшення обсягів фінансування виплат за рішеннями національних судів до 1 млрд грн, збільшення розміру відшкодування за тривале невиконання з 3 до 10% від присудженої суми, але не більше 1 мінімальної заробітної плати.