Головний зміст

gold vsapravda info d7f3a18 квітня 2018 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу про стягнення збитків за кредитним договором за касаційною скаргою позивача на рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 12 квітня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Чернігівської області від 25 липня 2016 року.

 

 

 

 

На розгляд Великої Палати Верховного Суду справу передала колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду відповідно до ч. 5 ст. 403 ЦПК України.

 

 

Колегія суддів дійшла висновку, що з метою формування єдиної правозастосовчої практики існує необхідність визначитись щодо наслідків порушення грошового зобов’язання, зокрема кредитного договору, укладеного в іноземній валюті, а саме: чи є суми, нараховані банком, виходячи із курсової різниці між валютою кредитування та валютою погашення заборгованості за період невиконання судового рішення про стягнення в національній валюті з позичальника на користь кредитора заборгованості, збитками, завданими у зв’язку з несвоєчасним виконанням боржником грошового зобов’язання, вираженого в іноземній валюті, чи банк має право на пред’явлення вимоги про стягнення залишкової частини кредиту і процентів, виражених в іноземній валюті, як частини боргу.

 

Також колегія суддів вважає, що необхідно визначитись із можливістю застосування положень ч. 2 ст. 625 ЦК України до правовідносин сторін за вказаних обставин.