Головний зміст

Opeka 300x24019 квітня 2018 року народними депутатами зареєстрований законопроект № 8305 «Про внесення змін до статті 167 Кримінального кодексу України про зловживання опікунськими правами».

 

 

 

 

Суть проекту полягає в тому, щоб відобразити в статті 167 КК України обставину, що обтяжує відповідальність за вчинення злочину щодо двох і більше потерпілих, а також в особливо великих розмірах.

 

Автори проекту пропонують доповнити вищевказану статтю частиною 2 і частиною 3.

 

В законопроекті посилена також санкція частини першої статті 167 КК України – штраф становитиме від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в два рази перевищує нинішній.

 

Крім того, парламентарії вважають за потрібне замінити конструкцію «зайняття житлової площі» на «заняття житла або його частини». Власники будинків і квартир користуються всією площею житла, в тому числі і нежитловою площею.

 

У диспозиції статті народні депутати пропонують замінити побудову «корислива мета» на «корисливий мотив», так як на сьогоднішній день в статті 167 КК України немає вказівки на наслідки вчинення злочину.

 

Таким чином, злочин є формальним і вважається завершеним з моменту вчинення, а тому заподіяння реальної шкоди і отримання вигоди опікуна (піклувальника) знаходиться за межами його складу.

 

Джерело: Я і Закон