Головний зміст

746853 w 30010 травня 2018 року у Міністерстві юстиції на базі Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх відбулася установча зустріч робочої групи з питань розробки підзаконних нормативно-правових актів щодо ефективного запровадження системи пенітенціарної пробації для неповнолітніх. 

 

 

 

Зокрема, під час зустрічі обговорювався новий Порядок взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб'єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк.

 

Ірина Яковець, перша заступниця директора державної установи «Центр пробації», зазначила, що прийнятий Порядок дозволить набагато ефективніше допомагати особам, які відбули покарання, після звільнення з місць позбавлення волі не тільки соціалізуватися, але й зменшувати ризик рецидиву вчинення ними злочинів.

 

«Новий Порядок дає нам доступ до особових справ, що дозволить ефективніше сприяти соціалізації та виконувати наші обов’язки. Окрім того, ми сприятимемо наданню ув’язненим соціальних послуг, зокрема, через роз’яснення порядків процедур та звернень. Зараз соціально-виховна служба у колоніях не має достатньо кадрів та ресурсів, щоб займатися підготовкою до звільнення усіх засуджених. Пробація перейматиме на себе частину цього навантаження», - зазначила Ірина Яковець.

 

Учасники зустрічі обговорили, що після прийняття нового Порядку збиратиметься інформація про його застосування, а після цього розроблятимуться методичні рекомендації для застосування пенітенціарної пробації, зокрема, щодо неповнолітніх.

 

Додатково до цього, у межах діяльності іншої робочої групи Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх здійснюється розробка методології оцінки ризиків та потреб неповнолітніх, які перебувають у виховних колоніях. Ці інструменти дозволять комплексно та ефективно сприяти адаптації дітей після виховних установ.

 

Члени робочої групи обговорили, що механізми пенітенціарної пробації ще повинні удосконалюватися протягом часу свого застосування. Зокрема, необхідно розглянути участь центрів зайнятості у підготовці осіб до звільнення, а також створення додаткових навчальних заходів, які дозволяли б особам, що перебувають у місцях позбавлення волі, опановувати нові навички.