Головний зміст

IMG 70604Верховний Суд почав вводити нову структуру судового рішення. Вона відрізняється більшою структурованістю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це в ході науково-практичної конференції, присвяченій результатам впровадження електронного судочинства, яка пройшла в Одесі 19 травня, розповіла суддя Верховного Суду Ганна Вронська.

 

Відзначимо, що захід був організований Асоціацією слідчих суддів України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя». Конференція зібрала понад дві сотні юристів з усієї України.

 

На думку Ганни Вронської, це стане першим кроком до впровадження електронного судочинства.

 

«У вступній частині рішення коротко викладаються обставини, які були досліджені судами попередніх інстанцій. Основна частина - ми коментуємо, чому прийняли саме таке рішення. В кінці - 2-3 абзаци про правильне застосування норм права », - пояснює суддя.

 

Отже, використання нової структури судового рішення дозволить кожному учаснику справи з легкістю відшукати його аргумент в судовому рішенні і прочитати оцінку цього аргументу судом.

 

За допомогою пошукової оптимізації можна буде відстежувати правові позиції різних судів. І таким чином можна буде отримати чітку і структуровану інформацію за рішеннями інших судів. Цю інформацію зможуть використовувати сторони при написанні касаційних скарг.

 

«Раніше, ще коли я працювала адвокатом, ми писали так: чим більше касаційна скарга, тим вона краще. Але зараз ти розумієш, що адвокати роблять не зовсім правильні акценти ». За її словами, це викликає багато запитань і нарікань. Не всі судді сприймають нову структуру документа, але це питання часу.

 

«Ми чекаємо, коли запрацює Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Крок за кроком Верховний Суд починає переходити до електронного документообігу.

 

У США ми бачили, як американські юрфірми відправляють до суду документи тільки в електронному вигляді. Нам потрібно починати з простого, робити зручний таймінг для всіх учасників процесу. Можуть бути зловживання, є багато питань. Але якщо будемо сидіти на місці, то з місця не зрушимо», - підкреслила пані Вронська. На її переконання, електронне судочинство - це можливість підняти довіру суспільства до судової системи.

 

Джерело: «Я і Закон»