Головний зміст

IMG 8391 копия1 червня в Одесі відбувся Щорічний форум «Медіація і право», присвячений обговоренню питань у сфері альтернативного вирішення спорів за допомогою медіації з безпосереднім залученням фахівців у галузі права (суддів, адвокатів, нотаріусів, юристів та науковців).

 

 

 

 

Захід проводився Українською академією медіації спільно з Радою адвокатів Одеської області, Національною асоціацією адвокатів України (Комітет з питань медіації) та Нотаріальною палатою України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя», за інформаційної підтримки Асоціації адвокатів України та Всеукраїнського щотижневого професійного юридичного видання «Юридична газета», а також партнерів: Львівський центр медіації, ТОВ «Юридичне бюро Сергєєвих» та Юридична компанія AVG.

 

IMG_8401.jpg

 

Мета форуму – створення платформи для отримання та поглиблення знань про позасудове вирішення конфліктів за допомогою медіації (переговорів), про розвиток медіації в Україні і у європейських державах та її застосування на практиці (особливості роботи адвоката-медіатора, врегулювання спору за участю судді або ініціювання/рекомендація суддею процедури медіації, медіація під час судового провадження, медіація у різних сферах правовідносин та інші питання ), а також для обміну досвідом між юристами, що практикують медіацію договорів).

 

IMG_8398.jpg


IMG_8440.jpg

 

 

Доповідачами виступили іноземні (Канада, Мексика) та українські експерти у галузі права та медіації.

 

IMG_8446.jpg

 

IMG_8399.jpg

 

Учасникам показали базові стратегії проведення переговорів, які спрямовані на досягнення консенсусу – взаємовигідного результату для всіх сторін. Основну увагу при цьому звернули на Гарвардський метод переговорів.

 

IMG_8457.jpg

 

 

Гарвардський метод переговорів ґрунтується на чотирьох принципах, які можна використовувати практично в будь-яких умовах. Кожен принцип зв’язаний з базовим елементом переговорів і дозволяє чітко уявити собі, як варто діяти:

1. Люди: Відокремлюйте людей від проблеми.

2. Інтереси: Концентруйтеся на інтересах (на тому, що справді хоче людина).

3. Варіанти: Винаходьте взаємовигідні варіанти.

4. Критерії: Наполягайте на використанні об'єктивних критеріїв.

 

IMG_8481.jpg

 

На відміну від активного відстоювання своїх позицій метод принципових переговорів, зосереджений на основних інтересах сторін, взаємовигідних варіантах і справедливих стандартах, що, як правило, призводить до розумного рішення.

 

IMG_8497.jpg

 

IMG_8589.jpg

 

Ефективність медіаційних процедур також було продемонстровано на детальному аналізі вже реалізованих кейсів. На реальних прикладах доповідачі розповіли, як саме в умовах сьогодення медіація може вирішити спір.

 

 

IMG_8531.jpg

 

І наостанок учасникам форуму розповіли про канадський досвід організації онлайн врегулювання спорів, який успішно працює в Суді з вирішення цивільних спорів в Британській Колумбії, Канада.

 

 

 IMG_8512.jpg

 

IMG_8524.jpg