Головний зміст

vrp logo wightЗаступник Голови ВРП Вадим Беляневич висвітлив питання щодо діяльності ВРП з розгляду звернень суддів про втручання у їхню діяльність або тиск на них.

 

 

 

 

 

 

Заступник Голови ВРП зазначив, що відповідно до законодавства на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя ведеться реєстр повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. До ВРП надійшло вже близько 500 звернень, із яких розглянуто більше 200 і прийнято відповідні рішення. За результатами розгляду багатьох із них прийнято рішення про звернення до правоохоронних органів у зв’язку з фізичним втручанням чи перешкоджанням діяльності судді.

 

 «На жаль, на сьогодні не вироблено законодавчих механізмів реагування правоохоронних органів на такі звернення. Звернення ВРП, в кращому разі, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 376 Кримінального кодексу України з подальшою перспективою розслідування цих питань. Тому, на мою думку, необхідно працювати над змінами до законодавства, яке регулює діяльність правоохоронних органів, Генеральної прокуратури України, задля того, щоб відповідна реакція була оперативною і дієвою, щоб були встановлені ефективні механізми реагування на випадки порушення гарантій незалежності судді», − наголосив В.Беляневич.