Головний зміст

FemidaПісля реформування судової системи у 2010 році в Україні були ліквідовані військові суди. Однак через 4 роки на сході країни почалася антитерористична операція, яка призвела до збільшення кількості військових злочинів. Так, слідчі військових прокуратур ГПУ протягом 2015 - 2016 років направили до суду 7 823 обвинувальних акта.

 

 

 

 

У зв'язку зі такою ситуацією до Верховної Ради внесено проект Закону №8392-1 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо створення військових судів».

 

У законопроекті передбачено, що в систему військових судів увійдуть: військові місцеві і військові апеляційні суди. Що стосується суддів, то вони будуть незалежні і нікому не підзвітні в своїй діяльності.

 

Досить цікаві положення, які стосуються винагороди суддів військових судів. Особливість - доплата за військове звання, яка відповідає аналогічній оплаті офіцерів Збройних Сил України при комплексному визначенні їх грошового забезпечення.

 

Відзначається також, що судді військових судів будуть перебувати на військовій службі, мати офіцерське звання і входити в штатну чисельність ЗСУ. Їм також будуть присвоюватися військові звання Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя.

 

Джерело: «Я і Закон»