Головний зміст

30 main db3ddУ Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким встановлюється механізм вирішення ситуації, коли прокурор не дотримується встановлених законом строків для низки процесуальних дій.

 

 

 

 

 

Це такі процесуальні дії: закриття кримінального провадження; звернення до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності; звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

 

Документ розроблено з метою вирішення проблеми недосконалості процедури закінчення досудового розслідування та порушення, в зв’язку з цим прав громадян.

 

Проектом Закону пропонується внести зміни до статті 283 Кримінального процесуального кодексу України.

 

Законопроектом, у випадку закінчення строків досудового розслідування та нездійснення прокурором належних дій пропонується надати право зацікавленим сторонам звернутися до слідчого судді з клопотанням про зобов’язання прокурора вчинити такі дії.

 

У запропонованих змінах, за результатом розгляду даного клопотання суддя встановлює строк для вчинення таких дій судовим рішенням. У випадку невиконання судових рішень, відповідно до законодавства, встановлена кримінальна відповідальність для посадових осіб. Прокурор є посадовою особою, тому в разі невиконання судового рішення, його можна притягнути до відповідальності.

 

Джерело: Українське право