Головний зміст

DSC 0148Сьогодні, 21 червня, до Київського районного суду міста Одеси завітали представники Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні, а саме Заступник голови Місії ЕС Фредерік Весслау, Радник з питань верховенства права Саймон Ван Дер Шенк, Спеціаліст регіонального представництва КМЄС Вікторія Ковальська та Тетяна Рожко.

 

Мета зустрічі – обговорення питання організації робочих процесів у Київському районному суді, а також внесення пропозицій щодо змін Кримінального процесуального кодексу України.

 

DSC 0130

 

Київський районний суд представляв Голова суду Сергій Чванкін, та судді Микола Тонконоженко, Володимир Петренко, Оксана Куриленко, Юлія Федулеєва, Людмила Салтан, Любов Калініченко та Віктор Чаплицький.

 

DSC 9967

 

Зустріч відкрив Фредерік Весслау, привітавши присутніх та висловивши вдячність за організацію візиту. Він розповів про регіональне представництво КМЄС в Одесі, яке працює з березня та налічує 20 спеціалістів.

 

DSC 9983

 

Стало відомо, що Консультативна місія вирішила прийняти участь в опитуванні серед судів, щоб виявити з якими проблемами вони стикаються. Крім того, планується презентація та обговорення пропозицій щодо внесення змін в Кримінальний процесуальний кодекс України.

 

DSC 9974

 

«Думка суддів є дуже важливою, адже ви як ніхто інший знаєте про всі недоліки кримінального процесу. Ми мріємо про одне – щоб усі служби працювали злагоджено», - зауважив Фредерік Весслау.

 

DSC 9990

 

Радник з питань верховенства права Саймон Ван Дер Шенк розповів, що в Консультативній місії Європейського Союзу працюють представники поліції, прокуратури та лише один суддя. Тому саме він і займеться поправками до закону.

 

DSC 0138

 

Саймон запропонував суддям підготувати свої пропозиції та проводити регулярні зустрічі для обговорення проблемних питань кримінального законодавства.

 

DSC 0070

 

Про роботу Київського районного суду розповів Сергій Чванкін, який зазначив, що одним із напрямків – є запровадження проекту «Електронний суд», який реалізовується з вересня 2015 року.

 

DSC 0027

 

«З листопада 2017 року ми розпочали ділитися своїм досвідом із судами всієї України. Це стало можливим завдяки грантовому проекту USAID, який реалізовувався Асоціацією слідчих суддів України, створеною на базі суду. За 7 місяців участь у таких навчаннях взяли близько 400 осіб. Це були не лише судді, а і співробітники апаратів зі всіх регіонів», - підкреслив Сергій Чванкін.

 

DSC 9997

 

Крім того, Голова суду поділився планами на майбутнє. Вже в цьому році Київський районний суд розпочинає реалізацію нового проекту – запровадження суду з онлайн вирішення спорів. Поряд із цим, в вересні цього року планується запустити ще один проект – Громадський центр правосуддя Одеської області.

 

DSC 9961

 

«Це буде єдиний в Україні Центр, який працюватиме на базі Київського районного суду міста Одеси. До нас зможуть звернутись абсолютно всі бажаючі, не зважаючи на свій майновий стан», - поділився Сергій Чванкін.

 

DSC 9959

 

Під кінець зустрічі судді розповіли, що Громадська організація «Асоціація слідчих суддів України» регулярно виступає зі своїми пропозиціями щодо вдосконалення українського законодавства. Більше того, У Верховній Раді вже зареєстровані законопроекти, подані Асоціацією.

 

Таким чином, сторони домовились про плідну подальшу співпрацю, що призведе до підготовки якісних змін до Кримінального процесуального кодексу України.

 

DSC 0013

 

DSC 0075

 

DSC 0112

 

DSC 0027

 

DSC 0147