Головний зміст

799470 w 300Європейський суд з прав людини не знайшов порушення ч. 3 ст. 5 (Право на свободу та особисту недоторканність) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у триманні під вартою протягом 3,5 років підозрюваного у злочині.

 

 

 

 

Прес-реліз рішення у справі «Штвртецький проти Словаччини» (№ 55844/12) оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

 

Особу взяли під варту за звинуваченням у вимаганні, здійсненому за співпраці з іншими. Звинувачення проти нього неодноразово розширювалися. Органи влади обґрунтовували тримання під вартою ризиком того, що підозрюваний може чинити тиск на свідків, підробляти докази або встановити зв’язок з іншими співвиконавцями, а також ризиком повторного скоєння злочину.

 

Штвртецький перебував під вартою протягом усього кримінального провадження (розслідування та самого судового процесу), яке тривало більше трьох з половиною років.

 

У підсумку він був визнаний винним в створенні, керівництві та підтримці злочинного угрупування, декількох актах вимагання, примусі та шахрайстві за обтяжуючих обставин та був засуджений до 25 років ув’язнення у червні 2010 року.

 

Засуджений поскаржився до ЄСПЛ на надмірну тривалість тримання під вартою відповідно до п.3 статті 5 Конвенції, відповідно до якого кожен, кого заарештовано або затримано, має негайно постати перед суддею чи іншою посадовою особою, якій закон надає право здійснювати судову владу, і йому має бути забезпечено розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження. Таке звільнення може бути обумовлене гарантіями з’явитися на судове засідання.

 

Втім, суд у Страсбурзі не побачив порушення Конвенції.

 

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect