Головний зміст

799476 w 300З 2019 року в паспорт чи посвідчення водія за бажанням особи можна буде внести інформацію про згоду на донорство органів.

 

 

 

 

 

 

Так, 24 червня 2018 року набрав чинності Закон України № 2427-VIII «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

 

Закон вводиться в дію з 1 січня 2019 року, крім пункту 4 розділу VII цього Закону, який вводиться в дію з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

 

Законопроект передбачає, презумпцію незгоди, тобто кожна людина може дати письмову згоду стати донором органів після своєї смерті, або відмовитися від посмертного донорства.

 

Згода на донорство вноситься до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, яка має запрацювати до 1 жовтня 2018 року.

 

Даний Закон спрямований захистити права донора та реципієнта на однаково високих рівнях.  Також буде впроваджено нові стандарти регулювання діяльності, пов’язаної з трансплантацією, змінено систему державного контролю, підвищено рівень захисту інформації про донорів та реципієнтів.

 

При кожному закладі охорони здоров’я, акредитованому центральним органом виконавчої влади, будуть створені спеціалізовані відділення трансплантології за міжнародними стандартами. Також вводиться обов’язкове функціонування у кожному такому закладі етичних комітетів, які будуть засвідчувати волевиявлення реципієнтів, контролювати діяльність закладу охорони здоров’я на предмет недопущення порушень основних принципів добровільності та безкорисності при здійсненні трансплантації, а також на предмет дотримання чинного законодавства у сфері трансплантації.