Головний зміст

846845 w 300Підозрюваний ніде не працює. Залишаючись у соціумі, він вчинятиме нові злочини. Правомірність такого популярного серед правоохоронних органів обґрунтування необхідності утримання під вартою розглядав Європейський суд з прав людини.

 

 

 

 

У Страсбург звернувся Антон Щенсновічюс, якому правоохоронні органи Литви закидали участь у збройному угрупуванні і на підставі того, що він ніде працює, може вчиняти нові злочини.

 

Підозрюваний апелював до того, що за таким принципом можна помістити за ґрати всіх безробітних. Але наявні у справі фактичні дані схилили суд до необхідності взяття заявника під варту.

 

Тривалість обмеження волі Щенсновічюс оскаржив в усіх національних інстанціях, втім, верховний суд виправдав правоохоронців складністю справи, яка стосувалася п’ятдесяти підозрюваних.

 

Посилання на статтю 5 (право на свободу та особисту недоторканність) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у ЄСПЛ також не мало успіху.

 

Суд, ухвалюючи рішення у справі «Щенсновічюс проти Литви» порушення не побачив.

 

Втім, судді констатували порушення ст. 3 (заборона катування) Конвенції. Скаржник також посилався на незадовільні обставини утримання: протягом досудового слідства підозрюваний знаходився у тісній камері (3 кв. м. на людину), яка була холодна взимку та спекотна влітку.

 

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect