Головний зміст

840656 w 300Чаплинський районний суд Херсонської області узагальнено судову практику щодо неповаги до суду.

 

 

 

 

 

 

 

Про це повідомила прес-служба суду.

 

Прояв неповаги до суду є показником низького рівня правової культури суспільства. На жаль, доводиться констатувати, що прояв неповаги до суду став повсякденним. Зрозуміло, що у правовій державі, де принципи законності, верховенства права і незалежності суддів є не просто деклараціями, таке явище як прояв неповаги до суду має в кожному конкретному випадку викликати адекватну реакцію у вигляді заходів юридичної відповідальності, що застосовується до винних осіб.

 

Згідно ст.185-3 КУпАП, неповага до суду виражається у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а також вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

 

Згідно ст.277 КУпАП, справи про адміністративне правопорушення, передбачені ст.185-3 КУпАП, розглядаються протягом доби. Разом з цим, питання про притягнення до адміністративної відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення правопорушення, для чого у судовому засіданні оголошується перерва.

 

Адміністративна відповідальність за прояв неповаги до суду відповідно до санкції статті 185-3 КУпАП передбачає накладення штрафу, виправні роботи або адміністративний арешт. Тобто, за ступенем визначеності, санкції статті 185-3 КУпАП є: відносно визначеними (частини 1, 3, 4, 5 статті 185-3 КУпАП) та альтернативна (частина 2 статті 185-3 КУпАП).