Головний зміст

711055 w 300Європейський суд з прав людини не побачив порушення права на справедливий суд у відмові обвинуваченому та його захиснику допитати потерпілого відповідно до п. «d» частини 3 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 

 

 

Відповідний прес-реліз у справі «Н.К. проти Німеччини» (№ 59549/12) оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

 

Н.К. був заарештований за підозрою у насильстві над дружиною. Суддя під час попереднього слідства допитав дружину, яка докладно розповіла про особливо жорстокий епізод насильства, після якого вона втекла з дому і сховалася у сусідів.

 

Вона вказала, що її чоловік неодноразово нападав на неї протягом всього їх шлюбу, але напади посилилися. Зокрема, йшлося про побиття мотузкою, дерев’яною жердиною та взуттям і примусом виконувати сексуальні акти на собі.

 

Під час судового розгляду потерпіла відмовилася надавати свідчення. Тому суд використав покази, які вона надала раніше. Суд також посилався на заяви, зроблені іншими свідками: радником у жіночому притулку, де прийняли жінку, сина потерпілої, який під час подій був у своїй кімнаті дому, і чув крики, сусідів і працівників поліції, яких викликали на місце подій. Н.К. було визнано винним та засуджено. Оскарження вироку не мало успіху.

 

Посилаючись на статтю 6 Конвенції в частині права на допит свідків обвинувачення, Н.К. поскаржився до ЄСПЛ. Він аргументував свою позицію тим, що провадження проти нього було несправедливим, оскільки ні він, ні його адвокат не отримали можливості допитати його дружину, яка була єдиним безпосереднім свідком злочину, в якому він був визнаний винним.

 

Втім, ЄСПЛ констатував відсутність порушення Конвенції.

 

Цікаво, що напередодні ЄСПЛ дійшов протилежного висновку у справі «Ішак Саглам проти Туреччини».

 

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect