Головний зміст

o 964458 3 300x240Європейський суд з прав людини, розглядаючи питання правомірності примусової госпіталізації особи, проаналізував дотримання певних критеріїв, які дозволяють віднести особу до категорії осіб «з психічними розладами», та, відповідно, позбавити її свободи.

 

 

 

Відповідний прес-реліз рішення у справі «Гюльфуччі проти Франці» (заява № 31038/12), оприлюднено на офіційному сайті суду.

 

Батько повідомив поліцію про свої занепокоєння у зв’язку з психічним станом дочки, оскільки вона говорила третім особам, що мала намір забрати життя в себе і своїх дітей.

 

Того ж дня на підставі двох медичних довідок жінку розмістили в психіатричній лікарні, а батько подав запит про госпіталізацію. Жінка відкрила декілька проваджень у судах, а за півтора роки ініціювала також кримінальне провадження у зв’язку із вторгненням в будинок і затриманням, об’єднавши із провадженням у цивільній справі проти директора психіатричної лікарні. Через десять років провадження були закриті. Пані Гюльфуччі подала позов проти держави у зв’язку з надмірною тривалістю провадження  та отримала компенсацію.

 

Посилаючись на ст. 5 (Право на свободу та особисту недоторканність) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Гюльфуччі поскаржилася до ЄСПЛ на незаконність позбавлення її свободи.

 

Суд у Страсбургу зауважив, що за загальним правилом особа не може бути позбавлена свободи на підставі психічного розладу, окрім випадків, коли було достовірно продемонстровано, що вона мала психічні розлади, а психічний розлад був такого типу або рівня, який забезпечує примусове обмеження свободи, а продовження обмеження не виходить за межі продовження існування розладу.

 

Всі ці критерії, на думку суду, були дотримані у цій справі. Батько пані Гюльфуччі подав запит про її госпіталізацію у зв’язку з її тривожними заявами, і його запит був підтверджений двома докладними медичними довідками. Головний лікар психіатричного відділу лікарні підтвердив, що госпіталізація була обґрунтованою. Експерт, призначений суддею, дійшов висновку, що пані Гульфуччі страждала від психозів і викликала ризик самогубства. Кримінальні та адміністративні національні суди дійшли висновку, що госпіталізація пані Гульфуччі була сумісною з національним законодавством.

 

Оскільки заява до ЄСПЛ не розкрила прояв порушення статті 5 Конвенції, скарга була визнана явно необґрунтованою.

 

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect