Головний зміст

rsuРада суддів України вирішила оновити положення Кодексу суддівської етики та встановити нові стандарти поведінки працівників суду. Зміни торкнуться, скоріш за все, не всього Кодексу, а окремих його статей.

 

 

 

 

 

Про це повідомили в прес-службі РСУ.

Рішення РСУ щодо внесення змін у документи зумовлено, в першу чергу, змінами до Конституції України в частині «Правосуддя», прийняттям Закону «Про судоустрій і статус суддів», формуванням Верховного Суду та прийняттям нових процесуальних кодексів.

Зазначені зміни у законодавстві потребують певного перегляду підходів до стандартів поведінки як суддів, так і працівників апарату судів.

Керівник робочої групи з питань оновлення положень Кодексу суддівської етики та підготовки коментаря до цього Кодексу, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, зазначив, що  в оновленому Кодексу мають бути забезпечені гарантії суддівської незалежності, суддя має бути убезпечений від безпідставного притягнення до відповідальності.

Так, значної ваги набувають, зокрема, статті: 4 (порушення правил етичної поведінки, встановлених цим Кодексом, не можуть самі по собі застосовуватися як підстави для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та визначати ступінь їх вини), 12 (суддя не може робити публічних заяв, коментувати у засобах масової інформації справи, які перебувають у провадженні суду, та піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили.

Суддя не має права розголошувати інформацію, що стала йому відома у зв'язку з розглядом справи), 18 (суддя повинен бути обізнаним про свої майнові інтереси та вживати розумних заходів для того, щоб бути обізнаним про майнові інтереси членів своєї сім'ї), 20 (участь судді у соціальних мережах, Інтернет-форумах та застосування ним інших форм спілкування у мережі Інтернет є допустимим, проте суддя може розміщувати, коментувати лише ту інформацію, використання якої не завдає шкоди авторитету судді та судової влади).

До роботи над Кодексом з суддівської етики запрошено представників Вищої ради правосуддя, ДСА України та Національної школи суддів України.

Перші напрацювання щодо змін і доповнень у Кодекс суддівської етики та Правила поведінки працівників суду, РСУ обговорить вже за місяць. Допоки ж у Раді суддів України чекають на пропозиції від суддів та працівників апаратів судів.