Головний зміст

Femida ECЗаконодавство Румунії не дозволяло приймати рішення щодо права батька на доступ до дитини під час шлюборозлучного процесу. Тому він побачився із сином лише через чотири роки, коли судовий процес завершився. У цьому ЄСПЛ побачив порушення ст. 8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 

Відповідний прес-реліз рішення у справі «Крістіан Кетелін Унгуряну проти Румунії» (№ 6221/14) оприлюднено на офіційному сайті суду.

Шлюборозлучний процес подружжя Унгуряну був пов’язаний із питанням встановлення опіки над їх шестирічним сином. Чоловік звернувся із запитом про тимчасовий наказ суду про призначення опіки або визначення його прав на відвідування його сина під час процесу. Втім, суди відмовили йому в призначенні опіки і вказали, що законодавство не дозволяє приймати рішення щодо права на доступ під час шлюборозлучного процесу.

Процес тривав більше чотирьох років і завершився рішенням про проживання дитини з матір’ю і надання батькові графіка відвідування. Але зрештою дитина повернулася до батька через переїзд матері.

Посилаючись на статтю 8 Конвенції, Крістіан Кетелін Унгуряну звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою на неможливість отримати рішення про відвідування сина під час шлюборозлучного процесу.

Суд погодився із доводами заявника, присудивши компенсацію моральної шкоди у розмірі 8000 євро.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect