Головний зміст

43027875 322735875167971 8826750284018483200 nПовернувши особі, стосовно якої вирішувалося питання про застосування примусових заходів медичного характеру, апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції діяв усупереч вимогам кримінального процесуального закону та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

 

Про це йдеться в постанові колегії суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, яка розглянула касаційну скаргу чоловіка на ухвали місцевого та апеляційного судів.

Згідно з ухвалою суду першої інстанції до нього був застосований примусовий захід медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із посиленим наглядом. Це судове рішення він оскаржив до апеляційного суду. Останній повернув апеляційну скаргу на підставі п. 2 ч. 3 ст. 399 Кримінального процесуального кодексу України (апеляційну скаргу подала особа, яка не наділена таким правом).

У постанові ВС звернув увагу на таке: суд апеляційної інстанції мотивував своє рішення тим, що ч. 1 ст. 393 КПК України не передбачено право на подання апеляційної скарги особою, стосовно якої вирішувалось питання про застосування примусових заходів медичного характеру. Тобто в такому випадку апеляційну скаргу має право подати законний представник та захисник такої особи.

Однак колегія суддів ККС ВС не погодилася з таким висновком апеляційного суду. Так, відповідно до ст. 3 КПК України особа, стосовно якої вирішувалося питання про застосування примусових заходів медичного характеру, є одним із учасників судового провадження. Кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру відбувається в особливому порядку, викладеному в гл. 39 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 506 КПК України особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, користується правами підозрюваного та обвинуваченого в обсязі, який визначається характером розладу психічної діяльності чи психічного захворювання відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи, та здійснює їх через законного представника, захисника.

Стаття 516 КПК України передбачає: ухвала суду, постановлена в межах такого провадження, може бути оскаржена в порядку, передбаченому цим Кодексом. При цьому норми КПК України не обмежують громадянина в його процесуальних правах і не забороняють йому реалізовувати їх безпосередньо.

Крім того, право кожної особи на доступ до суду гарантовано п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

З огляду на викладене колегія суддів ККС ВС дійшла висновку: особа, щодо якої вирішувалось питання про застосування примусових заходів медичного характеру, не позбавлена права подавати апеляційну скаргу на судове рішення, ухвалене в порядку, передбаченому гл. 39 КПК України.

ВС скасував ухвалу апеляційного суду та призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Детальніше з постановою можна ознайомитися за посиланням.