Головний зміст

1Сьогодні, 25 жовтня, до Київського районного суду міста Одеси завітав американський адвокат Пітер Колкєр. Він приїхав до міста з авторським курсом лекцій «Вирішення спорів в американській і європейській правових системах. Різні методи справедливого вирішення комерційних спорів».

 

 

 

Пітер Колкєр практикує протягом 50 років. Він приймав участь у судових засіданнях не лише в Америці, а й Німеччині. Тому адвокат виявив бажання подивитись, як на практиці розглядаються справи в Україні, та працює система «Електронний суд».

Знайомство розпочали з екскурсії. Судді Володимир Петренко та Оксана Куриленко розповіли гостеві про організацію роботи у суді, які категорії справ розглядаються та проекти, реалізовані на базі суду.

 

1 1

 

«В Україні проходить судова реформа. Набрали чинності «нові» процесуальні кодекси, якими передбачено перехід на Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ЕСІТС). Тому усі суди переводять справи, які зараз знаходяться у провадженні, в електронний вигляд. Так як наш суд був пілотним у запровадженні електронного судочинства, то ми ділимось досвідом з колегами. Навчання пройшли близько 500 осіб, судді та співробітники апаратів судів з усіх областей України», - зазначила Оксана Куриленко.

 

1 5

 

Суддя Володимир Петренко поділився планами на майбутнє: «В листопаді при суді запрацює Громадський центр правосуддя в Одеській області. Головна мета – надання безкоштовної правової допомоги усім бажаючим, незважаючи на матеріальний стан. У центрі будуть працювати практикуючі адвокати, юристи, судді у відставці та студенти, які надаватимуть консультації та зможуть записати на прийом до інших установ».

Після екскурсії гості завітали до голови суду Сергія Чванкіна. Їх привітали судді Валеріан Луняченко, Геннадій Войтов, Любов Калініченко, Ян Бескровний, Віктор Чаплицький, Вадим Іванчук та керівник апарату суду Світлана Федак. Зазначимо, що на зустрічі також були присутні кандидати у судді, які проходять ста жировку у Київському райсуді.

 

1 7

  

Сергій Чванкін розповів про хід судової реформи в Україні та напрямки роботи Київського районного суду міста Одеси.

«У 2014 році у судах України працювали близько 9 тисяч суддів. Сьогодні нас залишилось більше 5 тисяч. Було створено Верховний Суд, в який наразі йде добір. Крім цього, в Україні буде створено Вищий антикорупційний суд, який розглядатиме справи виключно за поданням Національного антикорупційного бюро», - зазначив голова суду.

 

1 3

 

Іноземний гість розповів про свої найцікавіші спори та висловив вдячність: «Я дуже рад, що зміг приїхати до Київського суду та подивитись, як працює Електронний суд. Особливо мене зацікавив ваш новий проект – онлайн-суд. У США такого немає, тому ваш досвід є безцінним».

Наостанок Пітер Колкєр залишив у книзі почесних гостей Київського районного суду свої побажання та враження від зустрічі.

 

1 9