Головний зміст

846845 w 300За час розгляду судом позову про скасування результатів участі особи у конкурсі на посаду зник сам предмет оскарження – розпорядчий акт втратив чинність.

 

 

 

 

 

Процесуальну нездатність судів оцінював Європейський суд з прав людини у справі «Фрезаду проти Греції» (заява № 2683/12). Прес-реліз відповідного рішення оприлюднено на сайті Європейського суду з прав людини.

Вихователь дитячого садка Елені Фрезаду подала заяву на посаду координатора освіти закордоном. Вона не була обрана і оскаржила рішення відомства, що проводило конкурс, в суді. Підставою для оскарження став спосіб оцінки робіт, зокрема й те, що рейтинги кандидатів не були оприлюднені.

В процесі розгляду подавалися клопотання про прискорення провадження, оскільки спливав термін повноважень координатора освіти, який тривав два роки, а оскаржений адміністративний акт незабаром мав втратити чинність. Суди п’ять разів переносили засідання і згодом припинили провадження, оскільки у Е.Фрезаду зник правовий інтерес – адміністративний акт таки втратив чинність.

Нездатність національних судів забезпечити вчасний розгляд позову Е.Фрезаду оскаржила до Страсбургу, оскільки вона так і не отримала рішення по суті справи.

ЄСПЛ констатував порушення ч. 1 статті 6 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та присудив заявниці € 4 тис. як компенсацію завданої моральної шкоди.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect