Головний зміст

496059 w 300Кілька розслідувань, що були відриті за заявою потерпілої від нападу, було послідовно припинено в світлі ухвалення законів про загальну амністію. ЄСПЛ розглянув проблему в контексті порушення статті 3 (заборона катування) Конвенції.

 

 

 

Прес-реліз відповідного рішення у справі «Пулфер проти Албанії» (заява № 31959/13) оприлюднено на сайті Європейського суду з прав людини.

Віолета Пульфер виявилася потерпілою від нападу С.Н., який був пов’язаний із майновою суперечкою. Нападник неодноразово намагався позбавити В.Пульфер її володіння. Він робив неодноразові спроби виселити її з житла. І одна з таких спроб була пов’язана із застосуванням фізичної сили (як стверджувалося, придушуючи канатом, тягнув по кімнаті).

Згодом С.Н. був обвинувачений у вчиненні самоуправства. Але звинувачення було скасоване відповідно до Закону про загальну амністію, який перешкоджав переслідуванню в кримінальному порядку подібних злочинів.

На підставі призначеного прокурором медичного огляду, який виявив видимі сліди на її шиї внаслідок удушення і гематоми на її голові від удару твердого об’єкта, було відкрите друге провадження проти С. Н., якому висунули обвинувачення в нанесенні тілесних ушкоджень.

Згодом проти С.Н. було відкрите третє провадження, пов’язане із погрозами. Але усі розслідування були припинені в світлі Закону про загальну амністію. Верховний Суд підтвердив ці рішення після апеляцій, поданих потерпілою.

В.Пульфер звернулася до Європейського суду з прав людини. Вона стверджувала, зокрема, що органи влади під час розгляду її тверджень про напад не виконали свій обов’язок захищати її. Суд у Страсбурзі погодився із доводами скаржниці і констатував факт порушення державою ст. 3 (заборона катування) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect