Головний зміст

677188 w 300Твердження підозрюваного щодо жорстокого поводження були суперечливими, адже він намагався уникнути кримінальної відповідальності та надавав неправдиву інформацію слідчим органам.

 

 

 

 

З таким стандартним виправданням правоохоронних органів Європейський суд з прав людини розбирався у справі «Самесов проти Росії» (№ 57269/14).

Олександра Самесова було арештовано за підозрою у шахрайстві. Аби отримати зізнання у вчиненні злочину, співробітники поліції, як потім стверджував підозрюваний, били його у голову і тулуб, надягли на голову поліетиленовий пакет, погрожували пістолетом. Також затриманому відмовили у зверненні до його сім’ї та адвоката. У лікарні, кули доставили підозрюваного, були зафіксовані ушкодження: забиття лівої нирки, садни та синці на животі, грудях та руках. Після цього суд, засідання якого відбувалося в присутності О.Самесова та його захисника, обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Самесов скаржився на жорстоке поводження до слідчого комітету. Слідчий призначив судово-медичну експертизу медичних документів зазначивши, що підозрюваний перебував під вартою і не міг з’явитися на експертизу особисто.

В кінцевому рахунку у відкритті кримінального провадження було відмовлено. У рішенні зазначалося, що твердження Самесова щодо жорстокого поводження були суперечливими, адже підозрюваний намагається уникнути кримінальної відповідальності та надає неправдиву інформацію слідчим органам.

Усього постраждалий оскаржував відмови слідчих п’ять разів, в тому числі у судах, але безуспішно.

Тоді він звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на статтю 3 (заборона катування) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, заявник поскаржився на те, що він зазнав жорстокого поводження співробітників поліції, а також на те, що держава не провела ефективне розслідування цього питання.

ЄСПЛ підтримав Самесова в обох претензіях (як в частині порушення права, так щодо розслідування) та призначив виплатити компенсацію завданої моральної шкоди у розмірі 20 000 євро.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect