Головний зміст

572695 w 300Попри те, що висновки судово-медичних експертів відіграли ключову роль у довічному позбавленні волі особи за вчинення злочину, національний суд не дав можливості засудженому допитати ключових, на думку останнього, свідків.

 

 

 

З порушенням прав розбирався Європейський суд з прав людини у справі «Авагян проти Вірменії» (заява № 1837/10). Прес-реліз рішення оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

Хосров Авагян успадкував квартиру від літньої жінки, яка померла разом із сестрою, як встановив початковий розтин, від переохолодження.

Родичі померлих ініціювали кримінальне розслідування у ході якого було проведено посмертні судово-медичні експертизи, які встановили, що обидві сестри померли від отруєння фосфором.

Авагяна було обвинувачено у шахрайстві та двох убивствах з метою наживи та розміщено під варту. Під час судового розгляду він клопотав про виклик експертів, які надали суперечливі звіти про аутопсію, але суди неодноразово відхиляли цей запит.

У підсумку він був визнаний винним у вбивствах за обтяжуючих обставин і засуджений до довічного ув’язнення. Апеляції були відхилені.

Посилаючись на ч. 1, 3 ст. 6 (право на справедливий суд) Конвенції про  захист прав людини та основоположних свобод Авагян поскаржився на те, що йому не була надана можливість допитати експертів для того, щоб оскаржити достовірність їх висновків, які були визначальними для визнання його винним у вчиненні злочину.

Нагадаємо, відповідно до Конвенції кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право допитувати свідків обвинувачення або вимагати, щоб їх допитали, а також вимагати виклику й допиту свідків захисту на тих самих умовах, що й свідків обвинувачення.

Суд у Страсбурзі констатував факт порушення цієї конвенційної гарантії та присудив справедливу сатисфакцію у розмірі 900 євро як компенсацію моральної шкоди.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect