Головний зміст

IMG 3333Сьогодні, 20 грудня 2018 року, відбулася презентація Громадського центру правосуддя Одеської області - нового проекту, який реалізується Громадською організацією «Асоціація слідчих суддів України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

 

Відкриваючи захід, Сергій Чванкін вказав, що Громадський центр правосуддя Одеської області повинен стати новою моделлю взаємодії суспільства з судами, державними органами і суб'єктами надання правової допомоги. До реалізації проекту будуть залучені співробітників судової системи, поліції, прокуратури, досвідчені практикуючі медіатори з європейської підготовкою, IT-фахівці, судді у відставці, органи юстиції і пробації, адвокати, юристи, науковці, представники місцевого самоврядування, громадські та благодійні організації, студентів, представники ЗМІ.

IMG 3597

Офіційне відкриття Громадського центру правосуддя Одеської області, який буде працювати і приймати громадян щодня по буднях з 10.00 по 14.00, відбудеться 26 січня 2019 року.

IMG 3351

Перевагою ГЦП в Одеській області стане здатність надавати різноманітні послуги за короткий проміжок часу.

IMG 3510

Радник з моніторингу та оцінки програми «Нове правосуддя» Томас Вертелецький відзначив, що проект такої спрямованості унікальний для Європи - жодна європейська держава ще не впровадила такий стандарт надання правової допомоги. У той же час схожі центри успішно діють в США, Сінгапурі, країнах Латинської Америки і покликані «подолати прірву між громадою і владою». А це особливо важливо, оскільки довіра до судової влади - це і є довіра до держави. Наприклад в Сінгапурі рівень такої довіри досягає 90%.

IMG 3345

Голова Київської районної адміністрації міста Одеси Сушков Володимир акцентував увагу на тому, що на даний момент державою проводиться безліч реформ, при чому не завжди це безболісно для громадян, що піднімає важливість підвищення рівня правової грамотності населення.

IMG 3339

У той же час Центр повинен допомогти громадянам вирішити багато проблем на досудовому рівні.

IMG 3355

Начальник Головного управління юстиції в Одеській області Роман Сауляк зазначив, що відкриття такого центру - це черговий крок вперед, це перший в Україні Центр такого роду. При цьому, конкуренції центрам надання безоплатної правової допомоги, громадської приймальні Головного територіального управління юстиції Проект не складе, адже допомога малозабезпеченим громадянам - важливе починання.

IMG 3493

Президент Української академії медіації Луїза Романадзе також зазначила історичність такої події, побажавши Громадському центру правосуддя Одеської області стати прикладом іншим регіонам.

IMG 3593

Глава Союзу юристів Одеської області Олександр Рябець вказав на важливість соціальної відповідальності, яка є долею не тільки держави, а й представників бізнесу, адвокатів, юристів та суддів. Підтримуючи новий для Одеси грантовий проект юрист зазначив, що він очікує прийняття відповідного законодавства, яким би держава створила і врегулювала діяльність мережі подібних центрів правової допомоги.

IMG 3559

Діяльність ГЦП Одеської області потребує масштабної просвітницької кампанії з метою донесення інформації про роботу Центру до суспільства. Для цього до проекту планується залучити регіональні та національні ЗМІ. Планується проведення постійної просвітницької діяльності серед населення через інтернет-сайти, телеканали, радіо та друковані видання про роботу, діяльність та види послуг, які надаватиме Громадський центр правосуддя Одеської області.