Головний зміст

european court human rights oeЛікарі ніяк не могли вирішити, хто має оперувати дитину, постраждалу від нещасного випадку у школі. Суди також чомусь не поспішали з встановленням порушень у діях лікарів. ЄСПЛ побачив у цьому зазіхання на право на життя.

 

 

 

Прес-реліз рішення у справі «Ніхат Сойлю проти Туреччини» (№ 48532/11) оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

У 1999 році стовп, який знаходився на території початкової школи і не був надійно укріплений на землі, впав на дитину. Постраждалого доставили до медичного відділення, і згодом відправили додому. Дитині вночі стало зле і батько відвіз її до державної лікарні. Зранку хірург діагностував перфорацію внутрішніх органів і призначив операцію в лікарні іншого міста. До операції дитину ще двічі направляли в різні лікарні. Але згодом дитина померла.

Батько дитини Ніхат Сойлю одразу подав заяву про вчинення злочину (вбивство з необережності) проти лікарів, що оглядали і відправляли її дитину в інші заклади (2007 року кримінальний суд вилучив цю справу зі свого реєстру на підставі того, що переслідування в судовому порядку було погашене давністю).

Одночасно батьки загиблої дитини подавали позов про відшкодування збитків до районного суду та отримали компенсацію моральної та матеріальної шкоди. Касаційний суд скасував це рішення на підставі того, що спір підпадав під юрисдикцію адміністративних судів.

Пан Сойлю поскаржився до ЄСПЛ на неефективність національних засобів судового захисту та тривалість кримінального провадження і провадження про відшкодування збитків. Хоча він не посилався на положення Конвенції, суд у Страсбурзі розглянув його звернення відповідно до статті 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та констатував порушення процесуального аспекту.

Заявнику було присуджено 10 тис. євро компенсації моральної шкоди.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect