Головний зміст

460528 w 300Усі сумніви в рамках кримінального процесу, в тому числі й щодо неупередженості суддів, мають трактуватися на користь обвинуваченого. У переважній більшості випадків служитель Феміди навряд чи визнає себе зацікавленим у вирішенні справи.

 

 

 

ЄСПЛ укотре підтвердив фундаментальне значення принципу неупередженості судового розгляду в рішенні у справі «Ревтюк проти Росії» (скарга №31796/10).

Олександр Ревтюк був заарештований за підозрою у зґвалтуванні дочки судді районного суду, яка працювала в апараті цієї ж установи. Обрання міри запобіжного заходу та наступні подовження строку тримання під вартою здійснювали судді цього ж суду. Попри очевидний зв’язок між жертвою та суддями, спроби відведення на етапі досудового розслідування виявилися невдалими — усі вони були відхилені як необґрунтовані. І лише під час судового розгляду скаргу підозрюваного задовольнили. Оскільки всі судді були прямо або опосередковано зацікавлені у справі, що стосувалася їхніх колег, справу було вирішено передати в інший суд.

Через упередженість суду О.Ревтюк звернувся у Страсбург. Там зауважили, що заявник неодноразово заявляв відводи суддям, котрі розглядали клопотання про подовження строку тримання під вартою, проте вони відхилялися тими ж служителями Феміди, які мали розглядати клопотання. Процедура відведення була визнана ЄСПЛ такою, що не відповідає вимогам конвенції про об’єктивність і неупередженість суду.

Визначений українським процесуальним законодавством порядок вирішення заявленого відводу фактично містить ті ж системні помилки, що дозволяють говорити про відсутність неупередженості: згідно зі ст.40 ЦПК, ст.39 ГПК питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Іншою є ситуація в рамках кримінального процесу. Відповідно до ст.81 КПК в разі заявлення відводу слідчому судді або судді, який здійснює провадження одноособово, його розглядає інший суддя тієї ж установи, визначений у порядку, установленому в ч.3 ст.35 цього кодексу. Але якщо справа розглядається колегіально, то в разі заявлення відводу одному, кільком або всім суддям, які здійснюють провадження, його має розглядати цей же склад суду.

Джерело: ECHR. Ukrainian Aspect