Головний зміст

677188 w 300Адвокат, яка перебувала в стосунках з консулом, звинуватила останнього у злочинах. Наслідком поширення цієї інформації стало звільнення чиновника. Але згодом юрист сама опинилася в аналогічній ситуації.

 

 

 

 

Ситуацію у справі «Taшкая та Eрсой проти Туреччини» (заява № 72068/10) на предмет порушення конвенційних гарантій розглядав Європейський суд з прав людини. Прес-реліз відповідного рішення оприлюднено на офіційному сайті установи.

Громадянка Туреччини, практикуючий адвокат Кадер Ташкая подала заяву проти генерального консула Азербайджану в Туреччині, у якій стверджувала, що останній погрожував і ображав її та вкрав її ювелірні вироби. Разом із відкриттям кримінального провадження, на підставі цієї інформації у щоденній місцевій газеті з’явилося три статті. Через якийсь час державний прокурор зняв обвинувачення через брак доказів. І хоча первинно це рішення адвокат оскаржила, втім, згодом також відкликала свою скаргу. Але генконсул все ж був звільнений з посади. ЗМІ стверджували, що це звільнення було результатом статей і фотографій, які стосувалися його стосунків з пані Ташкая.

За місяць у ЗМІ з’явилася стаття про саму адвокатку, у якій тепер вже їй закидали вчинення злочинів, а саме вимагання та спроби отримання готівки з підроблених чеків. І хоча видання оприлюднила спростування, Ташкая відкрила провадження від свого імені та від імені свого сина для отримання відшкодування збитків від автора статті та редактора видання. Районний суд дійшов висновку про те, що факти, повідомлені у статті, вбачалися правильними, а сама стаття була в інтересах суспільства та не порушила  особисті права скаржників. Касаційний суд країни підтримав цю позицію.

Тоді Ташкая з сином звернулися до Європейського суду з прав людини. Посилаючись, на статтю 8 (право на повагу до приватного життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, заявники стверджували, що розміщена стаття порушила їх право на захист репутації.

Але суд у Страсбурзі констатував відсутність порушення Конвенції.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect