Головний зміст

european court human rights oeЄвропейський суд з прав людини став на бік українця Микола Гарбуза у справі № 72681/10 «Garbuz v. Ukraine».

 

 

 

 

 

 

Про це повідомила прес-служба суду.

Микола Гарбуз народився у 1952 році і помер у 2013 році.

У 2017 році його дружина вирішила подати заяву замість нього. 

Суть справи

У 2002 році підприємець заявив поліції, що Гарбуз, який був директором муніципального житлово-комунального господарства, вимагав гроші у нього за дозвіл на використання деяких приміщень, якими управляло господарство.

Поліція, у присутності двох свідків, дала цьому підприємцю банкноти, позначені люмінесцентною речовиною, які він мав передати як хабар. Після того як підприємець вирушив до офісу Гарбуза, поліцейські, також у присутності свідків, виявили речовину на руці та кишені Гарбуза, а помічені банкноти – у сусідній кімнаті.

Того ж дня Гарбуз зізнався у прийнятті хабара, однак потім заявив, що зізнання у нього «вибили під фізичним і психологічним тиском». У результаті Гарбузу висунули обвинувачення у шахрайстві.

Під час суду Гарбуз заявив, що він не винний і що банкноти йому підкинула поліція. Свідків неодноразово викликали дати свідчення, але їх не знайшли за їхніми домашніми адресами. Судові засідання переносили щонайменше 33 рази, і лише тоді суд вилучив їхні покази.

У 2009 році районний суд визнав Гарбуза винним у шахрайстві і засудив його до двох років в’язниці. Одночасно суд звільнив чоловіка від виконання відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Гарбуз два рази оскаржував судове рішення, однак апеляції відхили. 

Рішення

У скарзі до ЄСПЛ позивач заявив про порушення частини 1 статті 6 Європейської конвенції з прав людини (право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку­­) через тривалість кримінального провадження проти нього.

Суд у Страсбурзі встав на бік позивача і схвалив виплатити йому 1200 євро компенсації за моральну шкоду.

Джерело: Українське право