Головний зміст

IMG 8465Сьогодні до Київського районного суду міста Одеси завітали іноземні та українські експерти з питань альтернативних способів вирішення спорів, зокрема, медіації.

 

 

 

 

 

 

Вони будуть готувати ґрунтовний Аналіз викликів, перешкод й можливостей для запровадження медіації в Україні та нададуть свої рекомендацій щодо становлення тут цього інституту. Саме тому експерти хотіли поспілкуватись із суддями, та дізнатись, що необхідно зробити, щоб запровадити медіацію в Україні.

IMG 8270

Голова суду Сергій Чванкін та судді цивільної колегії взяли активну участь у дискусії та розповіли, що протягом року на базі Київського районного суду міста Одеси працював кабінет медіації. Завдяки цьому вдалось примирити сторін не по одній справі.

IMG 8349

Судді ділились своїм досвідом та реакцією людей на новий інститут, а також зауважили, що якщо вибирати між двома видами медіації, приватною та при суді спеціальний кабінет медіації, то вони б обрали другий варіант.

IMG 8428

«Коли ми перенаправляємо громадян до іншої установи, здебільшого вони залишаються незадоволені. Виникає недовіра. Для того, щоб знизити напругу в громаді, зробити суд більш відкритим та зручним, ми виступаємо за впровадження кабінету медіації на базі суду. Для цього необхідні законодавчі зміни, а саме закріплення відповідних норм у процесуальних кодексах», - сказав Сергій Чванкін.

IMG 8285

Пан Алеш Залар, Президент Європейського Центру Вирішення Спорів, медіатор, арбітр, акредитований у Міланській Палаті Арбітражу, розповів, що інші судді не бажають відправляти сторін на медіацію.

«Ви трактуєте процесуальне законодавство ширше і це дорогого коштує. У Словенії була така ж сама проблема. Ми запроваджували медіацію 15 років тому, коли вона була не настільки розповсюджена. Тому, рекомендую чітко відзначити в процесуальних кодексах можливість введення медіації та її рамки. Зазначу, що судді в Словенії, як і ви, виступали за медіацію у суді», - додав експерт.

IMG 8393

Медіатор із США Френк Лейні розповів про особливості вирішення спорів в Америці, а також зазначив, що в більшості справ спочатку йде процедура примирення, а вже потім громадяни мають право подати позов до суду.

«У цьому плані нам легше, адже наше процесуальне законодавство різниться, а строки розгляду справ не настільки короткі. Між поданням позову та першим засіданням може пройти рік. За цей час сторони й мають змогу дійти згоди», - зазначив медіатор.

IMG 8445

Після дискусії гості відвідали Громадський центр правосуддя Одеської області, який працює на базі Київського районного суду міста Одеси за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Експерти висловили вдячність за надані рекомендації, а також домовились про співпрацю для створення ґрунтовного Аналізу.

Довідково:

Алеш Залар (Ales Zalar) був суддею і головою районного суду міста Любляна та обіймав свого часу посаду Міністра юстиції Республіки Словенія. Пан Залар є консультантом з питань реформування судової системи, медіації, арбітражу, стратегічного планування, судового адміністрування, написання нормативних актів, управління, інституційного становлення, навчання суддів, безпеки та реформи правоохоронних органів багатьох міжнародних інституцій, а також представником у багатьох міжнародних організаціях та структурах Європейського Союзу.

Френк Лейні (Frank C. Laney) за освітою є психологом і юристом. Працює понад 20 років медіатором у Апеляційному Суді Четвертого Округу США, провів 4000 успішних медіацій. Він також викладає у вищих юридичних учбових закладах штату Північної Кароліни. У своєму штаті пан Лейні є Членом Комісії із вирішення спорів, Голова Комітету із Альтернативного Вирішення Спорів Ради Суддів, членом Комітету з Вирішення Спорів Асоціації.