Головний зміст

45645654654Особи звернулися до суду з позовом до комунальної установи «Центральна районна лікарня», в якому просили стягнути на їх користь у рахунок відшкодування моральної шкоди 400 тис. грн.

 

 

 

Позивачі зазначали, що водій, знаходячись у стані алкогольного сп'яніння, керуючи автомобілем, спричинив ДТП, внаслідок якої загинув їх син. Через порушення лікарями своїх посадових обов'язків було складено з недоліками медичні документи щодо фіксації стану сп'яніння у водія, у зв'язку із чим судом, що розглядав кримінальну справу, медичні документи були визнані недопустимими доказами, що надало можливість застосувати до обвинуваченого амністію та звільнити від кримінальної відповідальності. 

Позивачі покликались на те, що більше ніж шість з половиною років відчувають моральні страждання, спричиненні їм неправомірними діями медичних працівників, які викликані пожиттєвими негативними наслідками, що пов'язані із непритягненням до кримінальної відповідальності винуватця смерті їх сина.

Під час розгляду справи суди встановили, що у постанові суду у кримінальному провадженні зазначено, що в матеріалах кримінальної справи наявний протокол медичного огляду для встановлення факту вживання психоактивних речовин та стану сп'яніння, який заповнений з порушеннями. 

Висновок про результати медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного сп'яніння водіїв транспортних засобів не було оформлено належним чином, тому суд дійшов висновку, що факт знаходження особи у стані алкогольного сп'яніння в момент скоєння злочину в установленому законом порядку не встановлено, і вказану обтяжуючу покарання обставину було виключено з обсягу обвинувачення. 

Відносно лікарів розпочато кримінальне провадження за частино першою статті 367 Кримінального кодексу України, яке згодом було закрито у зв'язку із відсутністю в діях службових осіб складу кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 367 КК України, оскільки допущені порушення вимог посадових інструкцій та галузевих наказів МОЗ України в частині правильності ведення медичної документації не спричинили істотної шкоди.

За недбале відношення до виконання свої посадових обов'язків лікарю ортопеду-травматологу оголошено догану.

Суд першої інстанції частково задовольнив позов та стягнув з лікарні на користь осіб в рахунок відшкодування моральної шкоди по 10 тис. грн. 

Суд апеляційної інстанції не визнав таку суму достатньою та зазначив, що районним судом не в повній мірі оцінено глибину душевних страждань позивачів, які втратили сина, а тому рішення районного суду в цій частині підлягає зміні шляхом збільшення розміру стягнутої моральної шкоди. 

Апеляційний суд стягнув з лікарні на користь позивачів в рахунок відшкодування моральної шкоди по 100 тис. грн кожному. 

З постановою суду апеляційної інстанції погодився Верховний Суд, який залишив без задоволення касаційну скаргу лікарні.

ВС зазначив, що суди дійшли обґрунтованого висновку, що винні дії лікарів, які не відповідали вимогам нормативних актів та посадових інструкцій, викликали у позивачів моральні страждання, які покликані втратою ключового для доведення обтяжуючої при призначенні покарання та основного при вирішенні питання про застосування амністії доказу у кримінальному провадженні (постанова від 08.05.2019 у справі №233/3464/17).

Джерело: Українське право