Головний зміст

vrp logo wight21 червня 2019 року у Києві відбулося фахове обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2018 рік.

 

 

 

 

 

Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха зазначив, що забезпечення дійсної незалежності суддів – це інтерес кожного громадянина, кожного представника бізнесу, всіх органів державної влади та місцевого самоврядування, адже без належного суду та неупереджених суддів не відбудеться утвердження правової держави в Україні.

У ВРП наголосили, що на основі розглянутих протягом 2017–2018 років повідомлень суддів про втручання Вища рада правосуддя у щорічній доповіді проаналізувала основні види посягань на гарантії незалежності судді під час здійснення правосуддя.

Мають місце намагання втручатися у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя з боку народних депутатів України, депутатів місцевих рад, правоохоронних органів, інших представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування шляхом звернення з проханнями, вимогами, рекомендаціями, пропозиціями щодо розгляду конкретних судових справ.

Крім того, судді повідомляють про втручання у їхню діяльність громадян та їх об'єднань, адвокатів, а також мають місце факти зловживання правом на подання дисциплінарної скарги тощо.