Головний зміст

1365716452Нодар Гоглалдзе був заарештований поліцією за спробу зґвалтування неповнолітньої особи. Його допитали як підозрюваного, де він визнав сексуальний контакт, але заперечував факт примусу. Після прибуття до СІЗО у підозрюваного з’явилися тілесні ушкодження, про які Гогладзе заявив через півроку після переведення до іншої установи тримання під вартою. Він повідомив, що у відділку поліції його ображали та побили п’ять співробітників поліції.

Розпочалося розслідування. Правоохоронці стверджували, що Гогладзе був побитий родичем жертви і вони не помітили ушкоджень на тілі підозрюваного. На основі медичної картки було проведено дві судово-медичні експертизи, які не могли встановити зв’язок між  ушкодженнями заявника і головними болями і нудотою, на яку він скаржився в той час. Розслідування було закрите через 8 років на підставі відсутності складу злочину.

Посилаючись, зокрема, на статтю 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Гогладзе поскаржився до ЄСПЛ на жорстоке поводження поліції та відсутність ефективного розслідування.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив 6 тис. євро компенсації завданої моральної шкоди.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect