Головний зміст

846845 w 300Відмова національних органів влади перевести засуджених осіб до установ виконання покарання, розташованих ближче до місця проживання їхніх родин, становило порушення права на повагу до приватного та сімейного життя.

 

 

 

 

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Авсар і Текін проти Туреччини» (заяви № 19302/09 та 49089/12), передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Абдулкеріма Авсара та Абдулкеріма Текіна було засуджено до довічного позбавлення волі за тероризм та сепаратизм. Кожен з них подав клопотання до Міністерства юстиції про переведення до в’язниці, розташованої ближче до місця проживання родини, обгрунтовуючи прохання різними причинами.

Обидва клопотання були відхилені. Оскарження відмов у суді успіху не мало.

Тоді, посилаючись на статтю 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, чоловіки звернулися до ЄСПЛ. Вони скаржилися на відхилення їх запитів про переведення до в’язниць, що були розташовані ближче до їх родини.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив 6 тис. євро відшкодування моральної шкоди кожному із заявників.