Головний зміст

european court human rights oeВідсутність можливості встановити особу біологічного батька може складати порушення права на повагу до приватного та сімейного життя, гарантованого Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод.

 

 

 

 

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Чапин проти Туреччини» (№ 44690/09), передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Чотирирічний Мехмет Атілл Чапин (Mehmet Atilla Çapın) в 1962 році був поміщений в дитячий будинок після того, як його мати вдруге вийшла заміж. Мехмет вважав, що його батько (перший чоловік матері) загинув у ДТП. В жовтні 2003 року від родичів він дізнався, що був народжений поза шлюбом і його біологічний батько був живим. Тож він подав позов про встановлення батьківства. Але передбачуваний біологічний батько заперечував проти позову. Він стверджував, що подібний позов вже подавався у 1958 році матір’ю Чапина, але був відхилений судами.

Національний суд відхилив позов як погашений давністю. Чапин подав апеляцію, стверджуючи, що йому не було відомо про існування його біологічного батька до 2003 року і його право знати про його батьків не повинне бути обмежене часовими рамками. У 2009 році касаційний суд відхилив позов вважаючи, що позивач недостатньо обґрунтував своє запізнення у відкритті справі.

Посилаючись на статтю 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Чапин звернувся до Європейського суду з прав людини. Він скаржився на те, що відхилення його позову про встановлення батьківства як погашеного давністю не дозволило йому виявити правду про особу його біологічного батька.

Суд у Страсбурзі констатував факт порушення статті 8 Конвенції та присудив 5 тис. євро компенсації моральної шкоди, завданої заявнику.