Головний зміст

IMG 2324Сьогодні в Київському районному суді міста Одеси відбулася зустріч, присвячена обговоренню проблемам домашнього насильства та виїзду дитини закордон без згоди одного з батьків.

 

 

 

У заході взяли участь судді, експерти Громадського центру правосуддя Одеської області, перший заступник голови Київської районної адміністрації ОМР Тетяна Проданчук, начальник відділу забезпечення діяльності органу опіки і піклування КРА ОМР Олена Чорнобай та заступник начальника юридичного відділу служби у справах дітей ОМР Марія Вінник.

IMG 2333

 

Голова суду Сергій Чванкін привітав учасників обговорення, зазначивши, що питання, які стосуються дітей, їх прав і інтересів повинні розглядатися виважено та скоординовано всіма органами, на які покладено такі функції.

На практиці зустрічаються випадки, коли батько не дає згоду на виїзд неповнолітніх дітей з України. Це може бути викликано розлученням і подальшим конфліктом з дружиною, або місце проживання батька просто невідомо. Якщо мирним шляхом досягти компромісу не вдається, єдиним варіантом вирішення проблеми є звернення до суду.

IMG 2325

Перший заступник голови Київської районної адміністрації ОМР Тетяна Проданчук детально окреслила процедуру надання висновку органу опіки та піклування у якому визначено (підтверджено) місце мешкання дитини з тим із батьків, який має намір вивезти дитину з України.

Згідно пункта 4 Постанови КМУ № 619 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 22 серпня 2018 року, виїзд з дитиною за кордон разом з батьком або матір’ю, без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків на вивіз дитини, можливий у разі тимчасового виїзду з України на строк до 1 місяця та за умови пред’явлення судового рішення або висновку органу опіки та піклування у якому визначено (підтверджено) місце мешкання дитини з тим із батьків, який має намір вивезти дитину з України.

IMG 2328

З 2020 року Громадський центр правосуддя планує запровадити новий напрямок в роботі – допомога дітям, які постраждали від домашнього насильства.

У світі три чверті дітей віком 2-4 роки регулярно страждають від жорстокої дисципліни з боку батьків чи інших опікунів, також для 42% батьків емоційне насилля над дітьми є допустимим у навчальних цілях відповідно до даних ООН (ЮНІСЕФ).

IMG 2349

За даними Нацполіції зУкраїни а 2018 рік,  кількість звернень із повідомленнями про домашнє насильство перевищила 115 тис., із них 1418 – від дітей.

Першим кроком ГЦП Одеської області стане залучення дитячих психологів, які зможуть надавати допомогу дітям, які постраждали або стали свідками домашнього насилля.

IMG 2334

В рамках зустрічі було досягнуто домовленості про підписання трьохстороннього Меморандуму про співпрацю між Громадським центром правосуддя Одеської області, службою у справах дітей ОМР та Київською районною адміністрацією ОМР. Метою Меморандуму стане об’єднання зусиль та співпраця в рамках допомоги дітям, які постраждали або стали свідками домашнього насильства.