Головний зміст

2836ab8946327d926bfddab15eb41b24Про це розповіла судя ВССУ Валентина Щепоткіна 25 січня 2017 року на зустрічі з експертами делегації програми європейського партнерства МАТРA, під час якої учасники обговорили перспективи розвитку інституту пробації в Україні, а також подальше співробітництво у цьому напрямі.

 

 

 

 

 

На сьогодні інститут пробації в Україні закріплено законодавчо, однак існують відповідні проблеми щодо його практичної реалізації. Так, після прийняття Закону України «Про пробацію» від 05 лютого 2015 року, зміни до Кримінального процесуального кодексу України набрали чинності лише у жовтні 2016 року. Відповідно орган пробації став учасником кримінального провадження з жовтня 2016 року.

Суддя ВССУ зазначила, що важливо навчати суддів застосуванню пробації саме зі стадії підготовчого провадження. Адже ця стадія відбувається за участі представника служби пробації, який відповідно до законодавства складає досудову доповідь. Важливим є також необхідність проводити навчальні заходи для суддів та працівників пробації щодо порядку складання, форми та змісту досудової доповіді. Позитивний результат вимагає співпраці судів, прокуратури, служби пробації, органів місцевого самоврядування.

Наразі, вагомим результатом подібної співпраці стало затвердження зборами суддів ВССУ роз’яснень «Про практику здійснення судами кримінального провадження щодо неповнолітніх», де окреслено ряд рекомендаційних моментів, що стосуються застосування пробації  саме в провадженнях щодо неповнолітніх.