Головний зміст

171717171717171717172У парламенті 23 січня зареєстрували Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліції» (щодо ідентифікації поліцейських)» №5700, підготовлений у зв'язку з необхідністю приведення українського законодавства до європейських стандартів.

 

 

 

 

 

До прийняття 07 листопада 2015 року Закону України «Про Національну поліції» міліція для особистої ідентифікація мала тільки службові посвідчення. При необхідності, правоохоронці не показували посвідчення і залишалися безкарними, якщо здійснювали правопорушення під час службової діяльності.

 

Навіть після прийняття Закону України «Про Національну поліцію», який містить певні норми щодо ідентифікації, виникли проблеми на практиці, з-за того, що відповідні положення закону недосконалі і не деталізовані. Як стверджують автори законопроекту, за рік, який пройшов з моменту набрання чинності вищевказаним законом, були виявлені такі проблеми:

 

-  Номери на жетонах не читабельні, особливо в темний час доби.

-  Законом не визначено місце закріплення жетона. На практиці нерідкі випадки, коли жетони кріпляться на поясі. Отже, громадянину, який хоче прочитати інформацію на жетоні, доводиться нагинатися або ставати на коліна, що певним чином принижує людську гідність.

-  Поліцейські під час охорони громадського порядку на мирні зібрання не мають жетонів номерів у засобах індивідуального захисту.

-  Знаючи номер жетона поліцейського майже неможливо дізнатися, кому належить відповідний номер через небажання Національної поліції України розкривати цю a priori відкриту інформацію.

 

Отже, шляхом вирішення проблеми повинно стати на рівні закону:

 

-  Встановлення вимог до читабельності інформації на жетоні поліцейського і закріплення його в області грудей.

-  Зазначення індивідуального номера посвідчення поліцейського і дублювання на засобах індивідуального захисту шляхом нанесення такого номера не на сам засіб, а на нашивку, яка буде кріпитися на липучці або в інший зручний спосіб засоби індивідуального захисту.

-  Введення персональної дисциплінарної відповідальності за порушення правил ідентифікації поліцейським.

-  Створення єдиної бази індивідуальних номерів поліцейських і безкоштовний доступ до такої бази в мережі Інтернет шляхом надання інформації на запит щодо конкретного номера.

 

Чисто психологічно поліцейський, який знає, що його обличчя просто ідентифікувати, на підсвідомому рівні буде менше схильний до можливого порушення закону. І навпаки – відчуваючи свою анонімність, буде більш схильний до перевищення меж дозволеного.

 

Кожному поліцейському передбачено довічне присвоєння індивідуального номера, який вноситься в єдину базу індивідуальних номерів поліцейських. При цьому проект передбачає затвердження Кабінетом Міністрів України положення про вказаної бази даних.

 

Наявність зазначеної бази надасть можливість вести єдиний всеукраїнський облік поліцейських за індивідуальними номерами. Разом з цим, присвоєння індивідуального номера довічно на рівні закону забезпечить уникнення його дублювання у зв'язку зі звільненням поліцейського і можливим подальшим його відновленням на службі.

 

У той же час, громадяни матимуть безкоштовний доступ до такої бази в мережі Інтернет за запитами щодо конкретного номера. На запит громадянин отримає інформацію про прізвища, імені та по батькові поліцейського, його посаді, спеціальному званні та інформації про наявність повноважень. Не буде надаватися інформація про поліцейських, діяльність яких захищена Законом України «Про державну таємницю».

 

Дана новела не поставить під загрозу поліцейських, адже інформація про прізвища, імені та по батькові кожного поліцейського і займаної ним посади відома громадськості, оскільки кожен поліцейський подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

 

Законопроект передбачає набуття його чинності через шість місяців з дня опублікування з метою надання достатнього часу Кабінету Міністрів України та органам виконавчої влади на відповідні дії щодо прийняття, внесення змін і скасування підзаконних нормативно-правових актів, створення єдиної бази індивідуальних номерів поліцейських і виготовлення необхідної кількості жетонів з індивідуальними номерами.