Головний зміст

f40434d8e6820230a6d3c0d0f1b094128d402ca6До Верховної Ради України подали черговий проект Закону «Про Конституційний Суд України».

 

 

 

 

 

 

 

 

  Документ, зареєстрований вчора, 7 червня, за № 6427-д, має певні відмінності від попередніх. Нагадаємо, Комітет з питань правової політики та правосуддя порекомендував Верховній Раді відхилити законопроекти №6427 від 4 травня 2017 року (внесений Алєксєєвим С.О.) та 6427-1 від 16 травня 2017 року (внесений Одарченком Ю.В.).

 

Так, законопроект пропонує внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, виклавши статтю 1853 (Прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України) у такій редакції: «Неповага до Конституційного Суду України з боку перекладача, свідка, спеціаліста, експерта, інших учасників конституційного провадження, залучених Конституційним Судом України до участі у справі, що виявилась у злісному ухиленні від явки на засідання, пленарне засідання Сенату, Великої палати Конституційного Суду України або в непідкоренні цих та інших осіб розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час таких засідань, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до Конституційного Суду України, –

тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

 

Також пропонується доповнити КУпАП статтею 18849 – «Невиконання законних вимог судді Конституційного Суду України, Колегії суддів, Сенату, Великої палати Конституційного Суду України» такого змісту: «Ненадання інформації або надання завідомо недостовірних документів, матеріалів, іншої недостовірної інформації на запит судді Конституційного Суду України, Колегії суддів, Сенату, Великої палати Конституційного Суду України ––

тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, –тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

 

Окрім того, законопроект містить важливу новелу – судовим розпорядникам та уповноваженим особам Секретаріату Конституційного Суду України можуть дозволити складати протоколи про адміністративні правопорушення, зазначених в статтях 218 221 КУпАП.

 

Зміни торкнуться й Кримінального кодексу України, статті 382. За умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини, рішення Конституційного Суду України та умисне недодержання нею висновку Конституційного Суду України пропонується карати позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Незначні зміни торкнуться й процесуальних кодексів.

 

Ще одним важливим нововведенням стане порядок призначення суддів. Наразі по 6 суддів призначають Президент, ВРУ та з’їзд суддів України. Тепер же пропонується передати повноваження з формування КСУ виключно Верховній Раді і внести відповідні зміни до її Регламенту. В такому разі рішення про призначення на посади суддів Конституційного Суду України оформлюватиметься постановою Верховної Ради.