Головний зміст

rimskiy statutВ Угоді про асоціацію Європейський Союз та Україна заявили про взаємну повагу до спільних цінностей, особливо повну повагу до демократичних принципів, верховенства права, ефективного управління, прав людини та засадничих свобод.

 

 

 

Вчора, 13 червня 2017 року, Європейський Союз та Україна провели щорічний Діалог з питань прав людини. Це вже третій подібний захід з часу підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

 

ЄС та Україна обговорили питання запобігання жорстокому поводженню та катуванню, а також те, як поточні реформи в правоохоронній сфері сприяють зміцненню прав людини в Україні.

 

Проте крім обговорення нагальних проблем, Європейський Союз також нагадав і про зобов’язання України ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

 

Зазначимо, що Римський статут встановлює чотири основних міжнародних злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії, а також додаткові, серед яких знаходиться і екоцид.

 

Україна підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду 20 січня 2000 року, однак ще не ратифікувала його. На відміну від міжнародних судових органів, які за своєю природою є допоміжними засобами захисту прав і свобод людини і громадянина, Міжнародний кримінальний суд доповнює систему національної юрисдикції та може приймати до свого провадження справи не тільки за зверненням держави-учасниці, а й з власної ініціативи. Наприклад, коли держава, під юрисдикцією якої перебуває особа, підозрювана у вчиненні передбаченого Статутом злочину, «не бажає або не здатна проводити розслідування чи порушити кримінальне переслідування належним чином».