Головний зміст

grd logo big transparentЗ 21 квітня по 26 травня Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводила співбесіди з кандидатами в межах конкурсу на посади суддів нового Верховного Суду.

 

 

 

 

 

 

28 квітня відбулась співбесіда із кандидатом до Касаційного цивільного суду, членом Вищої ради правосуддя Аллою Лесько. Як стверджують в Громадській раді доброчесності, питання кандидатці від членів Комісії стосувалися переважно її планів у разі успішного проходження конкурсу. Громадська рада доброчесності у висновку про невідповідність Алли Лесько критеріям доброчесності та професійної етики звернула увагу на порушення кандидатом Кодексу суддівської етики та Бангалорських принципів поведінки судді під час здійснення повноважень у Вищій раді правосуддя. Проте члени колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів не надали значення викладеним  у висновку фактам та не поставили жодного питання щодо цих фактів кандидату. Натомість члени Комісії підмінили співбесіду із Аллою Лесько з’ясуванням обставин затвердження Громадською радою доброчесності висновку щодо кандидата.

 

19 травня проведено співбесіду із кандидатом до Касаційного цивільного суду, головою Ради суддів України Валентиною Сімоненко. Майже половину часу, відведеного на співбесіду, Кандидат розповідала про своє бачення роботи нового Верховного Суду.  Члени Комісії не задали їй жодного питання щодо фактів, озвучених у висновку Громадської ради доброчесності. Натомість такі питання члени Комісії адресували представнику Ради, підмінивши цим співбесіду з Кандидатом.

 

Також члени Ради стверджують, що незважаючи на те, що Регламент Комісії у п. 4.4.4 передбачає право уповноваженого представника Ради під час засідання з дозволу головуючого задавати питання кандидату на посаду судді в межах наданої Комісії інформації або висновку, представники Громадської ради доброчесності фактично були позбавлені такої можливості під час співбесід із Аллою Лесько та Валентиною Сімоненко.

 

 

З огляду на це Громадська рада доброчесності закликає Вищу кваліфікаційну комісію суддів України призначити та належним чином провести співбесіди з кандидатами на посаду судді Верховного Суду Аллою Лесько та Валентиною Сімоненко в іншому складі членів Комісії, забезпечивши можливість реалізації уповноваженими представниками Громадської ради доброчесності їхніх повноважень.

 

Зазначимо, що ВККСУ призначила повторні співбесіди Валентині Сімоненко (на 26 червня) та Аллі Лесько (на 30 червня).