Головний зміст

119488У рішенні ЄСПЛ по справі «Гаврилов проти України» було визнано порушення державою норм про захист прав людини і основоположних свобод.

 

 

 

 

Так, згідно рішенню суду, у грудні 2004 року заявник звернувся до Військового місцевого суду Сімферо­польського гарнізону із цивільним позовом про перерахунок та стягнення заборгованості пенсійних виплат.

 

Рішенням місцевого суду у задово­ленні позову заявника було відмовлено. Суд апеляційної інстанції залишив рішен­ня місцевого суду без змін. 17 жовтня 2005 року заявник оскаржив рішення місцевого суду в касаційному по­рядку, однак Вищий адміністративний суд України залишив касацій­ну скаргу заявника без руху для усунення недоліків поданої ним скарги.

 

27 жовтня 2005 року ВАСУ отримав касаційну скаргу заявника із додатками, дато­вану 24 жовтня 2005 року. Однак 07 листопада 2005 року ухвалою ВАСУ касаційну скаргу було повернуто заявнику у зв'язку з невиправленням недоліків касаційної скарги протягом встановленого су­дом строку та визнано такою, що не була подана.

 

10 листопада 2005 року ВАСУ по­становив ухвалу про залишення тієї самої касаційної скарги заявника без розгляду, але у зв'язку з пропущенням строку на касаційне оскарження

 

До ЄСПЛ заявник скар­жився на те, що він був позбавлений доступу до суду у зв'язку з безпід­ставною відмовою ВАСУ розглянути його касаційну скаргу.

 

Також заявник скаржив­ся, що провадження у його справі бу­ло несправедливим в цілому, зокрема через те, що національні суди припустилися помилки в оцінці фактів і застосуванні норм законодавства. Крім того, заявник скаржився, що був позбавлений можливості користуватися влас­ним майном (перерахована пенсія).

 

Таким чином, розглянувши скаргу заявника, ЄСПЛ констатував порушення державою норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. У зв’язку з цим, держава протягом 3 місяців повинна сплатити заявнику моральну компенсацію у розмірі 1500 євро.