Головний зміст

p 152840 1 slidertop2На основі даних громадських активістів, за різними оцінками в Україні знаходиться до 1,5 мільйона автомобілів з іноземною реєстрацією, не зареєстрованих Міністерством внутрішніх справ України, і ніхто не знає, ким вони керуються та хто за них відповідальний.

 

 

 

 

В Єдиній інформаційній системі МВС відсутня інформація про транспортні засоби з іноземною реєстрацією, які тривалий час знаходяться на території України. І хоча у межах своїх повноважень у сфері інформаційно-аналітичного забезпечення, відповідно до статті 25 Закону «Про Національну поліцію», поліція може користуватись базами (банками) даних МВС та інших органів державної влади, втім на практиці це потребує формування власного інформаційного ресурсу.

 

Тому до Верховної Ради було внесено Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» щодо окремих повноважень поліції» від 21 червня №6629, який надасть можливість поліції формувати власні бази даних (банки) з інформацією щодо транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які тимчасово перебувають на території України. При цьому використовуватиметься  як наявна інформація, так і дані, отримані від Державної фіскальної служби.

 

Положення частини 2 статті 122 КУпАП передбачають адміністративне стягнення за порушення правил руху автомагістралями. Відповідно до статті 222 КУпАП справи про такі адміністративні правопорушення мають розглядатися саме органами Національної поліції. Але такі повноваження не передбачені законом «Про Національну поліцію». Тому, законопроектом передбачене доповнення переліку місць де забезпечується публічна безпека і порядок (вулиці, площі, парки, сквери, стадіони, вокзали, аеропорти, морські та річкові порти, інші публічні місця) місцями, що не вважаються публічними, але в яких поліція фактично забезпечує здійснює автомобільне патрулювання - автомагістралями та вулично-дорожньою мережею.

 

Також, з метою приведення у відповідність положень Закону України «Про Національну поліцію» із статтею 265-2 КУпАП «Тимчасове затримання транспортних засобів», а також положеннями статті 36 Закону України «Про виконавче провадження» стосовно розшуку боржника чи його майна, пропонується доповнити пункт 11 частини 1 статті 23 Закону України «Про Національну поліцію» відповідною нормою, яка б передбачала повноваження співробітників поліції щодо тимчасового затримання транспортних засобів, що перебувають у розшуку за виконавчим провадженням або затримуються відповідно до статті 265-2 КУпАП.

 

Цю законодавчу ініціативу підтримало Міністерство внутрішніх справ. Наразі законопроект надано на ознайомлення Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.