Головний зміст

gold vsapravda info d7f3a29-30 червня 2017 року делегація Конституційного Суду України брала участь у XVII Конгресі Конференції європейських конституційних судів „Роль конституційних судів у відстоюванні та застосуванні конституційних принципів“.

 

 

 

 

Діяльність Конференції європейських конституційних судів було започатковано в 1972 році з ініціативи Конституційного Суду Югославії, який організував у місті Дубровник зустріч голів конституційних судів Австрії, Італії та Німеччини з метою обміну досвідом і підтримання взаємних контактів між судами. У подальшому такі зустрічі набули регулярного характеру, а коло їх учасників розширювалось. За період 1972-2012 років було проведено п'ятнадцять форумів, які стали платформою міжнародного співробітництва в галузі конституційного правосуддя.

 

Конституційний Суд України набув статусу асоційованого члена Конференції європейських конституційних судів на XI Конгресі у Варшаві в травні 1999 року, а на підготовчому засіданні до XII Конгресу в Брюсселі у жовтні 2000 року його прийнято повноправним членом організації.

 

Згідно зі статутом, серед завдань організації – сприяння обміну досвідом та ідеями конституційних судів щодо методів, судової практики, інституційних, структурних та функціональних питань конституційного контролю, утвердження незалежності органів конституційного судочинства як важливого елемента гарантії та здійснення демократії. 

 

Діяльність Конференції спрямована на сприяння обміну досвідом в галузі конституційного правосуддя, забезпечення незалежності конституційних судів, утвердження принципів демократії та правової держави, а також підтримку постійних контактів між європейськими конституційними судами та органами з подібною юрисдикцією.

 

Програма заходу передбачає чотири засідання XVII Конгресу та два засідання Кола голів XVII Конгресу Конференції європейських конституційних судів під час яких учасники матимуть змогу представити тематичні доповіді та обговорити актуальні питання конституційного судочинства.

 

На сьогодні до числа повноправних учасників Конференції входять органи конституційної юрисдикції понад 40 європейських держав, а статус асоційованого члена має Конституційний Суд Республіки Білорусь.