Головний зміст

97 tnСьогодні Верховна Рада прийняла в першому читанні зміни до КПК України стосовно удосконалення існуючої процедури екстрадиції правопорушників з України.

 

 

 

 

 

 

Проект Закону України  № 6149 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників» підтримав 241 народний депутат.

 

Законопроект, розроблений Мін’юстом та внесений на розгляд Президентом України, пропонує внести зміни та доповнення до глави 44 «Видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція)», зокрема до статей 575, 576, 581, 583-585, 589, 591, 593, а також до статті 208 «Затримання уповноваженою службовою особою» Кримінального процесуального кодексу України, та викласти в новій редакції статтю 588 «Спрощений порядок видачі осіб з України».

 

Так, у разі прийняття Закону особа отримає право просити про застосування щодо неї спрощеного порядку видачі одразу ж після затримання у зв’язку з перебуванням у міжнародному розшуку, не очікуючи надходження формального запиту про екстрадицію

 

Для цього буде необхідна її письмова заява про згоду на видачу, оформлена у присутності захисника та затверджена слідчим суддею. Це допоможе скоротити строки перебування такої особи під вартою на території України. 

 

У статті 588 пропонують закріпити положення, що спрощений порядок видачі не застосовується у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності чи відбування покарання на території України, якщо є підстави вважати, що видача може суперечити інтересам захисту національної безпеки України або що розшукувана особа є громадянином України.

 

Нагадаємо, Третій та Четвертий додаткові протоколи до Європейської конвенції про видачу правопорушників, положення яких спрямовані на вдосконалення існуючого механізму міжнародного співробітництва з питань видачі правопорушників (екстрадиції) Україна підписала 20 вересня 2012 року.